Wat is aikido?

positie_bw_kleinAikido is een van origine Japanse krijgskunst, ontwikkeld door Morihei Ueshiba, waabij het voornamelijk draait om houding, dynamiek en beheersing. Het streven is te reageren in het nu, een moment waar geen plaats is voor gedachte, alleen voor een gevoel. Daarbij gaat het erom op de juiste tijd op de juiste plaats te staan, doormiddel van een heldere beslissing en een correcte actie. De uitdaging in Aikido ligt in het controleren van een tegenstander zonder deze te verwonden.
Veel bewegingen in Aikido komen vanuit het gebruik van het Japanse zwaard, vanuit dit perspectief leert men correcte posities te vinden waar men niet hoeft te incasseren, en zoekt men naar het uiteindelijke doel: Aikido als efficient vechtsysteem, waarbij een actie volstaat.

De training
Tijdens de Aikido training werken Tori (verdediger) en Uke (aanvaller) samen om de vormen eigen te maken. Tori leert zijn technieken correct, over de juiste lijnen, assen en punten neer te zetten. Beide leren om efficient en strategisch te bewegen, door middel van een interactie en een contact. Door het onderhouden van dit contact leert men waar de gaten in het systeem zitten, en met de tijd leert men deze gaten te dichten. Dit zorgt ervoor dat de Aikidoka leert zijn houding, indentiteit en integriteit onder druk te handhaven, onder steeds moeilijkere omstandigheden, waardoor zich een centrum creeert.

Voor wie?
Omdat de principes van Aikido uitgaan van een correcte houding en techniek, boven spierkracht, kan iedereen Aikido leren. Dit maakt het tevens mogelijk dat iedereen, jong, oud, man of vrouw, samen met elkaar traint. Iedereen kan het leren, en kan zelf de keus maken of hij Aikido intensief of recreatief wil beoefenen. Juist omdat Aikido uitgaat van principes en techniek is het systeem niet gebonden aan een fysieke limit, wat het mogelijk maakt om Aikido tot op hoge leeftijd actief te beoefenen. Dit maakt Aikido tot een DO, een weg naar persoonlijke ontwikkeling en groei.

Meer informatie

Demonstratie Aikido:

Plugin by: Free Online Movies